Otsoni, kasvit ja kasvintuhoojat

Kirjoittajat

  • Risto Tahvonen 1-5547-8480

Avainsanat:

Otsoni, desinfiointi, otsonivesi, kasvintuhooja, härmä, harmaahome, Pythium sp., Fsarium sp., vihannespunkki

Abstrakti

Kasvien pinnoilla olevat sieni-itiöt niin taudinaiheuttajat kuin tauteja aiheuttamattomat homesienet ovat hävitettävissä otsonisuihkutuksella, jos ne imevät itseensä vettä tai itiön pinta on altis hapettumiselle. Härmätautien kuromat ovat hyvin herkkiä otsonivedellä, mutta kasvien pinnalla loisena kasvava rihmasto kestää hyvin otsonia. Tästä syystä otsonilla voidaan vähentää vain härmätautien infektiota kasviin. Maan ja kasteluveden mukana leviävät sienet, esimerkkeinä Pythium spp. ja Fusarium spp., ovat herkkiä otsonivedelle kaikissa kehitysvaiheissa.  Tuholaisista voidaan varmuudella hävittää vihannespunkki ja mahdollisesti ripsiäinen. Edellisten laboratorio- ja kasvihuonetutkimusten perusteella on jo käytäntöön valmiita sovelluksia kasvihuoneissa viljelypöytien, kasvatusrännien, kastelujärjestelmien ja ylivuotovesien putkistojen puhdistus. Uusia käytännön sovelluksia tulevat olemaan härmän, harmaahomeen, kurkun mustapistemädän ja tomaatin varsilahon itiöiden hävitys viljelyn aikana kasvien pinnoilta. Vihannespunkin torjunta voidaan tehdä suihkuttamalla 3-5 päivän kuurina. Myöhemmin punkki pysyy hallinnassa automaattisesti, kun kasvustoille kehitetään pysyvät suihkutustekniikat esimerkiksi härmän torjuntaan. Kasvin maanpäälliset osat ovat otsonivedelle täysin kestäviä. Kasvin juurien juurikarvat ovat herkkiä otsonille vesiviljelyssä. Mutta kasvualustan sisässä juuret ovat aina suojassa, koska turve ja kivivilla hajottaa otsonin välittömästi hapeksi. Tästä syystä kasteluputkien desinfiointi viljelyn aikana on täysin turvallista. Otsonivedestä ei vapaudu ilmaan otsonia, koska normaalipaineisessa vedessä ei ole enää kaasun mikrokuplia. Tästä syystä otsoniveden käyttö on täysin turvallista niin käyttäjille perusdesinfioinnissa kuin elävien kasvien käsittelyissä. Hajoamistuotehan on aina eliöstölle tarpeellinen happimolekyyli.

Osasto
Articles

Julkaistu

2021-04-18