Elinkeinon ja tutkimuksen tiedonvaihtoa omenan varastohävikin vähentämiseksi

Kirjoittajat

  • Tuuli Haikonen
  • Jorunn Børve NIBIO
  • Torben Toldam-Andersen
  • Larisa Gustavsson

Avainsanat:

omena, varastotaudit, satofysiologia, verkosto, työpaja, pohjoismainen yhteistyö

Abstrakti

Omenaa tuotetaan ja varastoidaan Pohjoismaissa yhä enemmän, sillä kuluttajat arvostavat kotimaisuutta. Korkeaa laatua edellytetään aina ruokapöytään asti. Hedelmän laatuun vaikuttavat monet tekijät, joita sadontuotannon sekä varastoinnin aikana olisi on otettava huomioon. Laadulle kriittisten työvaiheiden tunnistamista auttaa ahkera vuoropuhelu elinkeinon ja tutkimuksen välillä. Pohjoismaiset omenatutkijat ovat tätä tarkoitusta varten koonneet verkoston, jonka kokoontumisiin on saatu rahoitusta Pohjoismaiselta maatalous- ja elintarviketutkimuksen komitealta (NJK). Verkoston ensimmäinen e-työpaja toukokuussa 2021 tarjosi ainutlaatuisen katsauksen omenaelinkeinon kehittymistarpeisiin Pohjoismaissa. Yhdessä taudinaiheuttajien kanssa varastotappioita aiheuttavat käsittelystä johtuvat mekaaniset viat sekä fysiologiset, väärään kypsyysasteeseen tai ravinnepuutteisiin liittyvät sisäisen laadun puutteet.

Osasto
Articles

Julkaistu

2022-05-17